Suka makan x?
X payah nk tipu buat2 geleng plak.hee~~
Aku suka ayam penyet
Ala citarasa indon gituuu
Dah lama craving pasal sambal die sbnanye
The one so far yg plg sedap adlh kt shah alam
Kt damansara ni mcm x ummph sgt
Even kt Waroeng Penyet kt Curve tu pn kalah
Adalah skali g mkn kt gerai
Sedap.tpi..still xleh lwn yg kt shah alam punya
Tpi dsbbkn kt kedai tu tghari aje ade,aku ssh la
So..let's menggoogle la for the penyet resipi!*wink*
Aku xigt sgt dri blog mne ntah aku amek resipi nih
Tp yg pasti aku x ikut smue.why?
Sbb mostly ltak ikan bilis.aku nk ori punya smbal
So ejas2 la mne yg perlu
Jom usha ape bnda yg perlu dicampak dlm sambal penyet ni dulu
- Tomato
- Cili
- Cili Merah
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Belacan
- Garam
- Gula
*Banyak mne tu pandai2 sndiri.Tpi bawang putih sket je.dlm 3 bijik pn da ckop
Step 1
- Goreng belacan kejap.Pastu ketepikan
- Goreng cili,cili merah and segala bwg
- Bila da layu,masuk tomato plak.sampai tomato layu jugak
- Then biarkan sejuk kejap
Step 2
- Ade 2 choice.either korg nk tumbuk or blend smua bnda alah ni dgn belacan skali
- Klau blend jgn smpai hancur sgt.half2 je
- Then masak balik.Masukkan garam n gula
- Taraa!Dah siap.senang gila.hiiihiii.
- Untung bila masak sbb if x abes,bole smpan dlm peti,Okie.
* Pic xde plak tetibe format bt hal.
Thanks for reading this.
Happy Makan Guys!
No comments:
Post a Comment